^Oldal tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Köszöntjük Balatonvilágos község oldalán!

e-mail: onkormanyzat@balatonvilagos.hu

+36 (88)/480-905, +36 (88)/480-845, +36 (88)/480-005

8171 Balatonvilágos, Csók István Sétány 38.

www.balatonvilagos.hu

Balatonvilágosi Népdalkör

 

 

2000-ben alakultunk az akkor még éppen csak 40 éves településen. Nálunk nem volt néphagyomány, mi az otthonról hozott, az iskolában vagy itt-ott tanult dalokat tanítgattuk egymásnak. A próbák a közös éneklés nyújtotta jó hangulatról, a népzene alapú kikapcsolódásról szóltak jó darabig. Aztán lassacskán elkezdtünk a falu rendezvényein bemutatkozni. Fejlődésünket nagyban segítette, hogy 2003-ban sikerült magunkhoz csábítani Bollók Attilát, a Pannonia Citerazenekar vezetőjét. Az ő példája járult hozzá, hogy az „asszonykórusból” egy férfiakkal kibővített népdalkörré váltunk. Vele kezdtünk versenyekre járni, és 2007-ben országos minősítőn ARANY PÁVA DÍJ-at kaptunk.

Az évek során egyre többször hívtak bennünket a szomszéd települések kulturális rendezvényeire, részt vettünk országos Katonadalos találkozón, eljutottunk a határon túlra Erdélybe és Szlovákiába. Többször vettünk részt Zoboralján népzenei találkozón, illetve felléptünk testvértelepülésünk Gímes rendezvényein.

Megalakulásunk 10. évfordulóján megjelent az első, majd 2020-ban a második CD-nk.

2022 óta kézbe vehető a NÉPDAL-KÖR című könyvünk, amelyben az ország szinte minden tájegységéről találhatók   népdalok kottázva.

Hosszú kihagyás után 2022-ben újra neveztünk a Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett minősítőre, ahol arany minősítést értünk el, majd 2023-ban a középdöntőben KIEMELT ARANY oklevéllel jutottunk a Kárpát-medencei döntőbe.

Fontosnak tartjuk az utánpótlás nevelést és a saját szakmai megújulásunkat. Ennek érdekében 2022-23-ban támogattuk a helyi iskolában működő népdal-szakkört, közös fellépéseink voltak a gyerekekkel. Saját szakmai megújulásunkat szolgálták a népzenei találkozókon való részvételek.

2024-ben 5 szombat délelőtt képeztük magunkat a Nemzeti Művelődési Intézet "Éneklő közösségek segítése" projekt pályázata keretében. Patonai Fábián Renáta népdalénekes és oktató szakmai irányításával 60-70 népdalt ismerünk meg, Király Dávid duda és furulya, valamint a Kákics együttes közreműködésével.

A képzés után ismét készülünk a Vass Lajos Szövetség újabb minősítő versenyére, melynek időpontja 2024 novembere.